fbpx

Apartmány a Cafe Dačický

Nová kapitola v sedm století staré historii kutnohorského domu

Galerie

Motiv

Historie

Umístění

Kutná Hora

Výhled

Vnitřní dvůr

Spolupráce: Studio Reaktor, s.r.o
Adresa: Komenského 42, Kutná Hora
Investor: manželé Ciklerovi
Projekce: Ing. Aleš Beránek
Fotograf: Jiří Lízler
Projekt: 2016
Realizace: 2020
Užitná plocha: 640 m2
Zastavěná plocha: 250 m2

Aby se mohla budoucnost dál měnit v dějiny

Každé ze sedmi století, jež se domem prolnulo, ovlivnilo vznik celkem sedmi apartmánů. Královský apartmán vzpomíná na dobu, kdy v bohaté Kutné Hoře pobýval král Václav IV. Dačického apartmán se stejně jako celý dům a kavárna jmenuje po významném kutnohorském rodákovi, měšťanovi a spisovateli Mikuláši Dačickému z Heslova. Stříbrný apartmán odkazuje názvem i vzhledem k nejslavnějšímu kutnohorskému artiklu. Dřevěný apartmán prozrazuje, jaká byla další ceněná komodita. Je jen na hostovi, aby si vybral ubytování podle své nálady a nátury. K dispozici je tak například severně orientovaný hornický pokoj stvořený pro návštěvníky, kteří se rádi do sytosti prospí.

Při realizaci narazil tým na několik překážek. Například původní záměr vylít podlahu podkroví z lehčeného betonu se kvůli statickým a organizačním komplikacím nezdařilo naplnit. Řešením se nakonec stal trámový rastr položený do výšky vodorovných střešních konstrukcí, které místy dosahovaly rozdílu 30 cm mezi jejich vrchní stranou a nášlapnou původní vrstvou, a zaklopený křížem OSB deskami. Během rekonstrukce byly v přízemí též odhaleny zachovalé dubové trámy.

V celém domě se opakuje motiv trojúhelníku a šestiúhelníku, a to na kovových policích, osvětlení, dlažbě či obkladech. Jedním z požadavků investora bylo vybalancovat kvalitu a cenu. V rámci úspor proto přistoupil realizační tým například k využití odřezků z výroby keramických obkladových pásků pro podlahu a zídky společného dvorku.

Osobnost Kutné Hory dala domu svou tvář

Vztah investorů k historii samotného domu i Kutné Hory se projevil už před několika lety při zadávání projektu Cafe Dačický. Kavárně tak dominuje portrét Mikuláše Dačického z Heslova. Z bohatých a pohnutých dějin zůstaly domu například trámové stropy, kamenné konstrukce a klenutá sklepní osa. V rámci rekonstrukce přibyla výrazná prodejní polygonová stěna, která přibližuje podsvícené příběhy regionálních vinařství z Kutné Hory i Moravy, a chlazená vitrína v barové části se sladkou nabídkou. V novém interiéru se prolíná černá barva a měděné odstíny, jejichž výběr nebyl náhodný. Měď totiž sloužila při ochraně vinohradů. V zadní části domu se skrývá cukrářská kuchyně s denním osvětlením a klenutým výhledem do vnitřního dvora, který mají k dispozici hosté z apartmánů.

Líbí se vám naše práce?

Stavte se na kafe, rádi vám představíme možnosti spolupráce.

Kontakt
Galerie projektů