Radobýl

Architektonická studie

Technologie

Polygonální kamenné dlažby

V hlavní roli

Okouzlující výhled z teras

Motiv

Čedičové doly

Jan Kačer - Architekt

Jan Kačer

Motor projektů

Jakub Heidler - Architekt

Jakub Heidler

Motivátor a vizionář

Marek Svoboda

Marek Svoboda

Architekt

Karolína Stehlíková

Karolína Stehlíková

Architektka cestovatelka

Tomáš Krč

Tomáš Krč

Architekt

Radka Matoušková

Radka Matoušková

Krajinná architektka

Zadavatelem architektonické studie Radobýl je společnost Chládek & Tintěra.

 

Autorkou zahrady je Radka Matoušková.

 

Na projektu dále spolupracovala Karolína Stehlíková a Tomáš Krč.

Studie Radobýl

České středohoří nevystihuje nic tak dobře jako kužely vyhaslých sopek rozeseté po krajině, kam až oko dohlédne. Aby se ale trojice podobných útvarů vyskytla přímo uprostřed Litoměřic? Za tím musí být něco víc.

 

Sloupcová odlučnost čediče, princip povrchové těžby a následného zarůstání lomů zelení jsou jevy, které doslova tvarují celý návrh domu od hmotového uspořádání až po drobné detaily v interiérech. Vycházíme z jednoho obřího kamenného bloku, který formujeme odebíráním, principem, kterým právě kamenolom časem dosáhne svého vzhledu. Polygony třech čtyřpodlažních bytových domů jsou odtěženy terasovitým způsobem, který přivádí do každého bytu dostatek světla, současně ale zabraňuje přímým výhledům do protilehlých oken. Hmoty jsou členěny tak, aby netvořily spojitou vizuální bariéru. Jednotlivé fasády nalézají působivé výhledy na okolní kopce. Natočení fasád do ulice naopak respektuje stavební čáru a dotváří nároží.

 

Nedaleké dominantě, vrchu Radobýl, chybí kvůli těžbě kus své masy. Podobným principem jsou do hmot jednotlivých domů vyhloubeny štoly, dutiny a nepravidelné výkusy, ze kterých se stanou terasy, lodžie, chodby či jádra se schodištěm a výtahy. Přestože kostra a hmota domu je anorganická, nepotrvá dlouho, než se jí ujme živá příroda a celý lom proroste divoká flóra. Stromy vyrostou ze dna lomu, pestrá směsice bylin se uchytí i na jednotlivých terasách, zazelenají se větrem ošlehané stěny i samotná střecha.

 

Polygonální kamenné dlažby i obklady a sloupcovitě strukturované povrchy společných prostorů napovídají, že jsme se ocitli v hlubinné části lomu. V části, kde je občas nutné použít nerezovou síťovinu na zabezpečení schodišť nebo chytře zkombinovat umělé a přirozené světlo přicházející odněkud shora.

 

V posledním podlaží se dostáváme do bohatě prosvětleného penthouse, kde hlavní roli hraje okouzlující výhled z teras se zastínitelnými pergolami. Výhled jednak na vrcholky Středohoří, ale také do zelené zahrady vyplňující nádvoří mezi domy.

Zahrada

Masy bytových domů možná přitáhnou pozornost, ale prostor, který celý návrh doopravdy sjednocuje, je zahrada. Působí stejně divoce jako dna zarostlých lomů, které si příroda nárokuje zpět. Stín březového háje láká k odpočinku v horkých letních dnech. Jiná část zahrady naopak umožňuje zachytit sluneční paprsky ostýchavého jara či unaveného podzimu.


Součástí zahrady je i upravená travnatá plocha pro všelijaké sporty a také soukromé zahrádky náležící k přízemním bytům. Charakter revitalizovaného lomu dotváří všudypřítomné suchomilné byliny a traviny nenáročné na živiny.


Detaily jako herní prvky nebo tvar velkoformátových šlapáků stále odkazují na motiv a tvar čediče. Součástí návrhu je i dvojice dvojdomků ve vedlejší ulici, která se inspiruje stejnými koncepty – čedičové tvarosloví, orientace fasád za světlem a výhledy a divoce přírodní charakter zahrady, která přechází do interiéru.

Líbí se vám naše práce?

Stavte se na kafe, rádi vám představíme možnosti spolupráce.

Scroll to Top